● Zuid-Limburg


Doezende jaore veur Christus woonde d’r al luuj in ’t dal van de Geul. Dat bliek oet de vónds van talrieke gebruuksveurwerpe en diverse fundamente van geboewe die ’t bewies zin van intensieve bewoning in de Romeinse tied.

De ièrsjte sjrieftelike vermelding van Valkeberg dateert van 1041 en op dees oarkóndede ies de naam Falchenberch” dudelik lees-baar.

Belegeringe en veroveringe kènmerke de historie van Valkeberg. Ze were door-sjtange en euverlaef en edersj kièr volg d’r wir restauratie. Diet gebeurde ouch mèt de hoagtebörch, woa noe jaomer-genoeg allein nog mer ’n rewien van euver ies.
In december 1672 woort ze verinneweerd en noats miè opgeboewd. Mer twiè van de 6 sjtadspoorte en ’n gedeilte van de sjtadsmoer euverlaefde de aanval.

Vakantiegengersj en daagpubliek kriege oug veur de unieke en natuurlike umgeving woa-in Valkeberg gelege ies en bezeuke ’t plaetske um d’r ‘ne vrieje daag of ’n korte vakantie door te bringe.

Ouch tót zeens in Zuud-Limburg


Valkenburg … een stukje geschiedenis.

Al vele duizenden jaren voor de Christelijke jaartelling was er sprake van menselijke bewoning in de Geulvallei. Talrijke gevonden gebruiksvoorwerpen en diverse fundamenten van bouwwerken zijn het bewijs van een vrij intensieve bevolking in de Romeinse Tijd. De eerste schriftelijke vermelding van Valkenburg dateert van het jaar 1041. De oorkonde draagt als datum 15 februari 1041 en de naam Falchenberch is hierop duidelijk leesbaar.
Historici zijn het erover eens dat hier niet de tegenwoordige stad aan de Geul mee wordt bedoeld, maar het huidige Oud-Valkenburg.

Rond het midden van de negentiende eeuw krijgen vakantiegangers en dagjesmensen oog voor de unieke en ongerepte omgeving waarin Valkenburg is gelegen en bezoeken het plaatsje om er een vrije dag of een korte vakantie door te brengen. Dat is aanvankelijk slechts voorbehouden aan de happy few, maar de drie hotels die Valkenburg in die dagen telt, worden er al snel meer. De aanleg van de spoorlijn Valkenburg-Aken in 1853 met het burchtachtige stationnetje in Valkenburg is een voorname stap op de weg naar ontsluiting van het tot dan toe betrekkelijk moeilijk bereikbare Geulstadje. Het lokte veel reizigers tot uitstappen. Ze ontdekten dan ook de indrukwekkende kasteelruïne met veel natuurschoon in de nabije omgeving.

Ook wel wordt Valkenburg “Bad” Valkenburg of “Mergelstad” genoemd.
De warmgele kleur komt u zowel ondergronds als bovengronds in het stadje en haar directe omgeving tegen.

Valkenburg beschikt over veel attracties en bezienswaardigheden zoals kastelen, musea en attractieparken.
Landelijke faam genieten Thermae 2OOO, het kuurpark en het Holland Casino boven op de Cauberg. Gezellige winkels, restaurants, terrasjes, de rivier de Geul en historische gebouwen typeren het straatbeeld van Valkenburg. Vanaf de rand van het centrum kunt u mooie wandel- en fietstochten maken door het Heuvelland.

Savoir vivre !
Zo luidt de beste omschrijving van leven en vakantievieren in Zuid-Limburg. Naast natuur, landschap, cultuur, folklore en architectuur is er dus de Zuidlimburgse gastronomie. Culinair met één woord te omschrijven: Bourgondisch. Lekker eten en een goed glas wijn, uit eigen of verre wijngaarden mogen niet ontbreken. Eigen Zuidlimburgse wijnen hebben trotse namen als Domaine de Blaireaux, Stokkemer Wingerd, Weingoed Fromberg en die van de St.Pietersberg bij Maastricht.

Wellness villa Bon Vivant

Tarieven en reserveren