● Drenthe


Gallery with ID 4 doesn’t exist.


Dieverbrug is old, hiel old!

In disse buurte begunt de Drèèntse historie!

Tinduzend joaren elene woonden en jaagden hier mèènsen:
heur stienen woapens en werktugen bint hier evunnen.

Veule later – 2500 veur joartelling – bouwden aandere hier heur hunebed en weer twi’j duzend joar later de barchies of grafheuvels.
‘t Was hier toen al goed wonen …

Liever noar Diever …

Waarschijnlijk woonden er al 6000 jaar geleden mensen op het gebied waar nu Diever ligt. De boeren uit de late steentijd bouwden vlak bij Diever een hunebed. In de vroege Middeleeuwen werd het dorp Diever gesticht. De oudst bekende vermelding van Diever komt uit 1181. De naam komt hoogst waarschijnlijk voort uit het woord dat laagte betekende. Drie kilometer ten noordwesten van Diever in het natuurgebied Berkenheuvel ligt nog een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.

Gallery with ID 5 doesn’t exist.

Het centrum van Diever wordt gevormd door een Brink met daaraan liggend een voormalig gemeentehuis en een Schultehuis, het huis waar de schulte woonde. In het dorp staat sinds 1882 korenmolen De Vlijt. Midden op de Brink in het centrum vinden we de oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwde romaanse Sint-Pancratiuskerk. In de 14e en 15e eeuw heeft de kerk geleidelijk zijn gotische vorm gekregen. Na een brand in 1759 is hij grotendeels vernieuwd.

De kerk wordt als een van de mooiste van Drenthe beschouwd, dit komt tevens door de prachtige gewelven in de kerk en het authentieke interieur, waarvan het sacrofaagdeksel uit de 12e eeuw stamt. Diever is vooral bekend van de al sinds 1946 opgevoerde openluchtuitvoeringen van toneelstukken van Shakespeare.

De Egel & De Eekhoorn

Tarieven en reserveren


Meer over Drenthe op ons blog www.vakantierijk.nl